Om mig

Mitt namn är Terése Björk, jag är 34 år gammal och bor i Malmö. Jag började min resa inom konstens värld i 20-års åldern då jag insjuknade i en ovanlig autoimmun ledsjukdom som gjorde mig sängliggandes under perioder av mitt liv. När sjukdomen blommade upp kunde jag inte ens hålla ett glas vatten, öppna en dörr eller andra enkla vardagssysslor som man tar för givet. Då jag var på bättringsvägen målade jag min första tavla någonsin. Att måla väckte något nytt inom mig och processen hjälpte mig att läka. Idag är jag frisk och konsten är en stor del av mig som jag är tacksam över att jag fann under en svår period av mitt liv. 

Mina tavlor är gjorda i olika mediums, huvudsakligen akrylfärg eller alcohol ink, ofta med färgstarka färger vars syfte är att ge betraktaren en glimt in i en annan värld och ta del av färgernas läkande kraft. 

Välkomna in i min värld!

Mitt första konstverk


Det här är den första målningen jag någonsin gjort, självklart älskade jag att rita som barn och har tecknat i hela mitt liv, men den här målningen var början på något nytt. Det var våren 2012, jag hade flyttat hem till mina föräldrar under min sjukdom, för jag inte kunde ta hand om mig själv. Min mamma köpte några canvasdukar och akrylfärger, en dag började jag måla. Jag kommer ihåg att jag kämpade med att hålla penseln på grund av smärtan i mina händer men jag fortsatte. När jag var klar tittade jag på tavlan, jag såg sjukdomen och den friska delen av mig, den del som var påväg tillbaka till livet. Det blev ett självporträtt utan att jag ens visste om det under tiden som jag skapade det. Uppe i vänstra hörnet var en grön färgklick som såg ut som ett ansikte med vingar, så jag fyllde i konturerna och målade vingarna vita och voila där var en liten gubbe som liknade en skyddsängel ovanför huvudet. Det var rörande att se för att vara ärlig. Detta konstverk är inte det bästa men det betyder mycket för mig och representerar mig slåss mot sjukdomen och resan jag har gjort.